Je hebt het vast wel eens gehoord: “Het zit in de familie” of “Mijn moeder had het, dus ik zal het ook wel krijgen.” Lange tijd werd gedacht dat ziekten volledig in onze genen zijn geprogrammeerd, en dat we er weinig aan kunnen doen. Zelf heb ik in de tijd dat ik in de psychiatrie werkte, vaak aan familie van patiënten uitgelegd dat mentale problemen “in de genen” kunnen zitten. Inmiddels ben ik erachter dat de realiteit veel genuanceerder is. Slechts een handvol aandoeningen zijn zo genetisch bepaald dat je ze vrijwel zeker krijgt als je ouders ze hebben. Voor de meeste ziekten, zowel lichamelijk als mentaal, is de situatie complexer en is er meer nodig dan alleen de genen om ziek te worden.
Genen en ziekten – de rol van omgeving en emoties
Genen kunnen inderdaad een verhoogde kans geven op bepaalde aandoeningen, maar dat is slechts een deel van het verhaal. Omgevingsfactoren zoals voeding en luchtvervuiling spelen een enorme rol. Bijvoorbeeld bij ziektes zoals Parkinson wordt steeds vaker gedacht dat omgevingsfactoren zoals gifstoffen een grote invloed hebben. En als het gaat om mentale gezondheid en sommige lichamelijke ziekten, zoals auto-immuunziekten, blijkt dat ook onze emoties en hoe we de wereld ervaren een grote rol kunnen spelen.
Bruce Lipton: genen en de invloed van de omgeving
Dr. Bruce Lipton, een celbioloog, heeft baanbrekend onderzoek gedaan naar hoe cellen functioneren en hoe genen beïnvloed worden door hun omgeving. In zijn boek De Biologie van de Overtuiging beschrijft hij hoe niet de genen zelf, maar de omgeving bepaalt wat er met de cellen gebeurt. Lipton ontdekte dat de informatie die cellen uit hun omgeving krijgen, bepaalt hoe ze reageren en functioneren. Dit betekent dat genen zich aanpassen op basis van wat ze “waarnemen” in hun omgeving – je kan cellen eigenlijk vergelijken met mensen, die worden ook beïnvloed door hun omgeving.
Liptons werk laat zien dat de omgeving en onze perceptie daarvan essentieel zijn voor ons welzijn. Net zoals cellen zich aanpassen aan hun omgeving, beïnvloedt de omgeving waarin je opgroeit en leeft hoe je je voelt en hoe je tegen de wereld aankijkt. En die kijk op de wereld heeft weer invloed op je gezondheid.
Ben jij de regisseur van je eigen gezondheid?
Het idee dat je niet overgeleverd bent aan je genen is krachtig. Natuurlijk hebben genen invloed: ze bepalen hoe je eruitziet en waar je gevoelig voor bent. Maar jij kunt bepalen hoe je reageert op die gevoeligheid door je omgeving en je kijk op de wereld aan te passen. In plaats van het slachtoffer te worden van wat “in je genen” zit, kun je zelf een positieve invloed uitoefenen op je gezondheid door bewust met je leven en je mindset om te gaan. Dit vraagt tijd en inzet, maar voor de meeste mensen is het mogelijk om zonder of met weinig medicatie een gezond en gelukkig leven te leiden.
Vragen of meer weten?
Heb je na het lezen van deze blog vragen? Mail ons gerust via info@wijs-coaching.nl.
En als je dieper wilt duiken in dit onderwerp, dan is het boek De Biologie van de Overtuiging van Bruce H. Lipton een aanrader. Dit boek geeft waardevolle inzichten over hoe genen en de omgeving samen bepalen wie we zijn, en hoe we zelf meer invloed kunnen hebben op onze gezondheid.