Heb je je weleens afgevraagd wat truffels precies doen met je brein? Mijn interesse werd aangewakkerd toen ik een documentaire zag waarin werd besproken hoe psilocybine, de actieve stof in truffels, mensen met ernstige depressies van hun sombere gemoed kan verlossen. Dat klinkt bijna magisch, maar magie bestaat niet dus hoe werkt het dan precies? Helaas (of niet helaas) is ons brein zo’n complex orgaan dat de wetenschap daar nog niet helemaal over uit is. Er wordt wel veel onderzoek gedaan naar de werking van psilocybine bij mensen met depressies en verslavingen, dus hier is wat we wel weten.
De kern van de chemie
Een van de belangrijkste ontdekkingen over psilocybine is dat het zich bindt aan de serotonine-receptoren in het brein. Serotonine, ook wel het “gelukshormoon” genoemd, speelt een grote rol in je stemming, emoties en je algemene gevoel van welzijn. Wanneer psilocybine in het lichaam wordt omgezet in psilocine, bootst het de werking van serotonine na.
Het bijzondere is dat psilocybine niet alleen je emoties beïnvloedt, maar ook je waarneming en bewustzijn verandert. Delen van je brein die normaal niet met elkaar communiceren, gaan tijdens een truffel sessie ineens wel met elkaar in gesprek. Dit kan leiden tot intense inzichten, het doorbreken van negatieve denkpatronen of een gevoel van verbondenheid met de wereld om je heen.
Van chaos tot heling
Een interessante theorie over hoe psilocybine werkt, komt van neurowetenschapper Robin Carhart-Harris. Hij introduceerde het concept van het “entropische brein”. Volgens deze theorie zorgt psilocybine ervoor dat je brein tijdelijk in een meer chaotische, minder gestructureerde staat komt. Dit kan helpen bij het doorbreken van rigide denkpatronen, zoals die vaak voorkomen bij depressie of angststoornissen.
Je kunt het zien als een sneeuwbol: in je dagelijkse brein zit alles vast in herkenbare patronen. De sneeuw ligt op de grond. En dan komt psilocybine de bol omschudden en alle sneeuwvlokjes zweven door de bol en landen op een andere plek. Oude verbindingen worden verstoord, nieuwe verbindingen ontstaan en hierdoor kan je denken flexibeler worden. Deze tijdelijke chaos kan helpen om diepgewortelde problemen vanuit een nieuw perspectief te zien.
Integratie
De positieve effecten van een truffel sessie kunnen van korte duur zijn als je niet actief aan integratie werkt. Door bewust stil te staan bij je ervaringen en eraan te werken, zorg je ervoor dat de sessie een blijvend en positief verschil kan maken in je leven. Daarom combineren wij de truffel sessie met coaching waarbij we eigenlijk je brein trainen om je nieuwe inzichten vast te houden.
Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer weten over wat truffel sessies voor jou kunnen betekenen? Kijk dan op www.wijs-coaching.nl/truffelsessie.