Misschien heb je meditatie of mindfulness weleens geprobeerd: rustig zitten of liggen, alleen bezig zijn met je ademhaling en proberen nergens aan te denken. Waarschijnlijk merkte je al snel dat je gedachten bleven rondcirkelen, en dacht je dat je je beperkte tijd beter aan iets anders kon besteden. Herkenbaar?
Bij mij ging het precies zo. Ik dacht: “Dit is niks voor mij, ik kan dit niet.” Later, eigenlijk pas kort geleden, ontdekte ik dat meditatie helemaal niet betekent dat je je gedachten moet uitschakelen. Het gaat er juist om dat alles er mag zijn. Ook dacht ik dat mediteren heel veel tijd kostte en juist op de momenten dat ik gestrest was, had ik heel sterk het gevoel dat ik ècht geen tijd had om óók nog eens te mediteren. Tot ik ontdekte dat een paar minuten mediteren al genoeg is om verschil te maken. Tsja, en wie heeft er niet een paar minuten over in een dag?
Essentie van meditatie
De kern van meditatie is niet het stoppen van gedachten, maar het accepteren ervan. Je leert ruimte te geven aan wat je voelt en denkt, zonder oordeel. Door je aandacht bewust naar je ademhaling te brengen of simpelweg stil te zitten, creëer je een moment van rust in een hectische dag.
Een paar minuten bewust ademhalen kan je lichaam en geest helpen om te ontspannen en weer in balans te komen. “Mensen denken dat de lengte van je meditatie bepalend is voor de kwaliteit van je meditatie. Dat is niet waar”, aldus meditatie-expert Vishen Lakhiani. “De grootste voordelen doen zich voor in de eerste paar minuten van de meditatie.”
Wat gebeurt er in je brein?
De beroemde stressonderzoeker Hans Selye ontdekte dat meditatie helpt om de effecten van stress op ons brein te verminderen. Stress activeert het zogenaamde ‘vecht-of-vlucht’-systeem, waarbij je lichaam in een staat van paraatheid is. Langdurige stress zorgt dat je in deze staat blijft. Dit leidt op langere termijn tot uitputting en fysieke en mentale klachten.
Meditatie helpt dit systeem te reguleren. Het activeert het parasympatische zenuwstelsel, dat zorgt voor de ‘rust-en-herstel’-modus. Je hartslag daalt, je lichaam ontspant en je geest wordt helderder. En dat dus binnen een paar minuten. Lakhiani noemt het een één tot drie minuten durende ‘dip into peacefulness’. Regelmatige beoefening van meditatie, ook al is het kortdurend, kan zelfs de structuur van je brein veranderen, waardoor je beter kunt omgaan met stress.
Hoe wij bij Wijs-Coaching meditatie gebruiken
Bij Wijs Coaching gebruiken we meditatie niet alleen om je te helpen ontspannen, maar ook om inzichten te krijgen in de bron van je stress. Door momenten van rust te creëren, kun je beter voelen wat er echt speelt.
Hier vind je een geleide meditatie waarmee je zou kunnen oefenen.