Rugklachten komen helaas veel voor. Vaak wijzen we met de vinger naar te lang zitten, verkeerd tillen of een slechte werkhouding. Zelf heb ik als timmerman regelmatig mijn rug gevoeld, vooral na lange dagen op mijn knieën werken tijdens het leggen van vloeren. Maar wist je dat rugklachten niet altijd een fysieke oorzaak hebben? Soms speelt er iets anders mee – stress.
Toen ik Eefje net leerde kennen, moesten we bij onze eerste dates altijd op zoek naar een plek met goede stoelen, omdat zij chronisch pijn had in haar onderrug. Zitten was altijd ongemakellijk, maar op een ‘slechte’ stoel werd het echt pijnlijk. Gelukkig was mijn charme zo sterk dat ze ondanks haar rugklachten met me wilde afspreken! Na een tijdje begon ik, als de redder die ik was, me toch wat te bemoeien met haar klachten. Dus gingen we samen langs bij de huisarts, fysio, chiropractor – noem maar op. Eefje voelde zich soms even beter na een behandeling, maar de pijn bleef steeds terugkomen.
Eefje wilde zich er al bij neerleggen dat haar rugklachten nooit over zouden gaan. De arts in het ziekenhuis had tenslotte op de röntgenfoto ‘serieuze slijtage’ gezien bij haar ruggenwervels. Je er bij neerleggen paste echter niet bij mijn ‘redderssyndroom’, dus ik zocht verder op internet. Daar stuitte ik op een boek van Dr. John Sarno, Healing back pain.
Sarno (1923-2017) was een arts met een heel andere kijk op chronische pijnklachten, dan de hulpverleners die we tot dan toe waren tegengekomen. Zijn theorie, die hij in de praktijk met zijn patienten bevestigd zag, stelt dat veel rugklachten niet door fysieke beschadigingen komen, maar door onderdrukte emoties en stress. Hij noemt dit Tension Myositis Syndrome (TMS). De aanpak van TMS houdt in dat je je niet richt op het oplossen van de pijn zelf, maar op de emoties die de pijn veroorzaken.
Eefje besloot het te proberen en tot onze verbazing verdwenen haar klachten uiteindelijk helemaal! We konden eindelijk zorgeloos op elk terras neerstrijken. Het was een echte eye-opener om te zien hoeveel invloed stress kan hebben op het lichaam en hoeveel lichamelijke klachten we eigenlijk onterecht toeschrijven aan fysieke oorzaken.
Dr. Sarno en TMS: een korte uitleg
Dr. Sarno ontdekte dat veel mensen met chronische rugklachten onbewust stress en emoties in hun lichaam opslaan, wat leidt tot spierspanning, vooral in de rug, maar bijvoorbeeld ook in schouders of hoofd, waar het migraine kan veroorzaken. Hij noemde dit verschijnsel TMS (Tension Myositis Syndrome). Bij TMS gaat het lichaam eigenlijk als reactie op emoties zoals angst, boosheid of frustratie op slot, wat leidt tot pijn. Door deze emoties te onderzoeken en te verwerken, kan de pijn verdwijnen zonder dat er een fysieke oorzaak gevonden en aangepakt hoeft te worden.
Hoe stress rugklachten veroorzaakt
Meer onderzoek heeft inmiddels laten zien dat stress inderdaad tot fysieke pijn kan leiden. Chronische stress verhoogt het niveau van cortisol in het lichaam, wat kan leiden tot ontstekingen en gespannen spieren, vooral in de rug en schouders. Stress kan ook de bloedcirculatie naar spieren en gewrichten verminderen, waardoor ze stijf en pijnlijk worden. Zo blijkt dat emotionele stress zich door je hele lichaam kan manifesteren.
Durf verder te kijken
Als je last hebt van chronische (rug)klachten, daag ik je uit om verder te kijken dan alleen fysieke oorzaken en je af te vragen welke emoties daar misschien onder liggen. Door aandacht te geven aan deze gevoelens en stressfactoren, heb je niets te verliezen en mogelijk alles te winnen.
Meer weten over hoe stress je lichaam beïnvloedt? Kijk op wijs-coaching.nl/chronische-lichamelijke-klachten of bestel het boek *Healing Back Pain* van Dr. Sarno om zelf aan de slag te gaan.