Stress kan onze gemoedsrust ernstig verstoren en vaak ligt achter die stress een diepere, onbewuste emotie die op zoek is naar een uitweg. Schrijven kan hierbij een krachtige en helende werking hebben. Door gedachten en gevoelens op papier te zetten, worden ze zichtbaar en tastbaar, en dat geeft ruimte om ze onder ogen te zien en te verwerken.
Zelf heb ik altijd moeite gehad om mijn gedachten helder op papier te krijgen. Gelukkig helpt Eefje me om mijn woorden te ordenen en mijn teksten voor anderen leesbaar te maken. Maar zelfs zonder perfecte zinnen of een vloeiend verhaal, ervaar ik bij mezelf dat schrijven helpt om onbewuste emoties bewust te maken. Het is een manier om dieper in mezelf te kijken en patronen te doorbreken die stress veroorzaken.
Waarom schrijven veilig voelt
Een van de mooie aspecten van schrijven is dat het privé blijft. Er zijn altijd gedachten en gevoelens die je misschien liever niet deelt met anderen, uit schaamte of angst om veroordeeld te worden. Door ze op te schrijven, geef je jezelf toestemming om ze te ervaren zonder oordeel. Dit proces kan bevrijdend werken, omdat het de ruimte biedt om deze emoties te accepteren en de volgende stap naar heling te zetten.
Het doorbreken van de vicieuze cirkel van schaamte en boosheid
Zelf heb ik lang geworsteld met schaamte voor mijn eigen gedachten, vooral als ik boos was. Soms fantaseerde ik over een intens boze reacties op iemand waar ik me aan ergerde en deze beelden kwamen zelfs terug in mijn dromen. Het leek alsof ik ze niet kon loslaten. Doordat ik me schaamde voor deze gevoelens en niet wilde erkennen dat ik deze gevoelens had, werden ze alleen maar sterker en keerden ze steeds vaker terug.
Door mijn boze gedachten voor mezelf op te schrijven, kon ik er uiteindelijk over praten en ontdekken waar deze boosheid vandaan kwam. Ik kwam mijn lastige emoties onder ogen en daarna kon ik ze eindelijk loslaten. Het gevolg? Mijn boosheid nam af en ik voelde me meer in balans.
Het Pennebaker-experiment: onderzoek naar stress en schrijven
De kracht van schrijven is niet alleen iets wat ik persoonlijk heb ervaren. Psycholoog James Pennebaker deed onderzoek naar de invloed van schrijven op stress. Hij ontdekte dat mensen die dagelijks over hun emoties schrijven, meer rust en helderheid ervaren. Het schrijven helpt hen om hun ervaringen een plek te geven en mentaal sterker te worden.
Schrijfoefening om stress te verlichten
Wil je het zelf proberen? Hier is een eenvoudige schrijfoefening die je thuis kunt doen, zonder tijdsdruk:
1. Zoek een rustige plek waar je niet gestoord wordt.
2. Pak een pen en papier (of je laptop) en schrijf vrijuit over wat er op dit moment in je omgaat. Voel je niet verplicht om alles perfect te verwoorden; schrijf gewoon wat er in je opkomt.
3. Als je over een gebeurtenis schrijft, schrijf dan ook op wat je daarbij voelt. Dit kan je doen door je ogen te sluiten en terug te gaan naar het moment van de gebeurtenis. Schrijf op wat er als eerste in je opkomt. Alles wat je schrijft is goed.
4. Laat het daarna even rusten. Je kunt het schrijven later weer oppakken als je dat wilt.
Het mooie van deze oefening is dat er geen deadline is. Het gaat erom dat je schrijft wanneer jij eraan toe bent. Of je het nu over een paar dagen of over zes maanden weer oppakt, jouw gevoelens en gedachten mogen er zijn.
Schrijven helpt je om dichter bij jezelf te komen. Het geeft je de kans om emoties die stress veroorzaken te doorgronden en uiteindelijk los te laten.
Soms is schrijven alleen al helpend en soms merk je juist dàn dat je ondersteuning of coaching kan gebruiken. Heb je naar aanleiding van het schrijven behoefte aan een gesprek? Aarzel dan niet om contact op te nemen via www.wijs-coaching.nl/contact.